Christoph Hoch
Oostenrijk
In Hollenburg, Kremstal, herschrijft Christoph Hoch de regels van het wijnmaken. Hij begon in 2009 op het familiewijngoed, stapte in 2013 over op biodynamische wijn en verlegt sindsdien grenzen – soms brutaal, zoals het besproeien van de wijnstokken met sterk gefermenteerd groentesap als natuurlijke bescherming. "Het is de toekomst!", zegt hij.
De wijngaarden liggen op een zeldzame conglomeraatbodem – gestold riviersediment vol met alpenkalk en kiezels, bijeengehouden door calciumcarbonaat. Denk aan de mineraliteit en zuurgraad van champagne, maar dan Oostenrijks. Geen wonder dat Christophs mousserende wijnen kunnen wedijveren met de Franse klassiekers.
Christoph blinkt uit in blenden. Elk jaar werkt hij met 40 batches, verdeeld over twee kelders, verschillende wijngaarden, oogstdata, vinificatiemethoden en zelfs jaargangen. Geen enkel perceel of jaar kan het volledige verhaal van Hollenburg beschrijven - daarom blendt hij en creëert hij wijnen die expressief, gelaagd en vol leven zijn.
De wijnen van Christoph Hoch zijn krachtig, mineraal en onvoorspelbaar: het soort natuurlijke wijnen die de verwachtingen overtreffen en je opnieuw laten nadenken over wat het Oostenrijkse terroir kan doen.